Skip to main content

Testen:

VO2 Max

Meten is weten. Dat geldt zeker voor sporters. Een goede kennis van het lichaam voorkomt blessures en geeft de basis voor effectief en efficiënt trainen.

Een van de metingen die uitgevoerd kan worden is de VO2-max meting. Dit kan plaatsvinden door de hartslag en zuurstofopname van een testpersoon te monitoren tijdens een inspanningstest op de fiets of op de loopband. Gedurende deze test wordt het geleverde vermogen dan geleidelijk verhoogd  totdat de renner niet meer verder kan en de test moet staken. Als de sportintensiteit toeneemt, neemt ook het zuurstofgebruik toe. Die toename verloopt in een min of meer rechte lijn. 

Maximale zuurstofopname

Tot de zuurstofopname een plafond bereikt waarboven deze niet meer toeneemt ondanks een verdere toename van het vermogen wat geleverd kan worden. Dat plafond heet maximale zuurstofopname. Dit is niet hetzelfde als de ook vaak genoemde VO2peak, want dat is de hoogste VO2 waarde die behaald is in die meting, wat niet per se het maximaal haalbare van de sporter hoeft te zijn. Vaak ligt het plafond van de zuurstofopname net iets voor het maximaal behaalde vermogen omdat er dan vaak minder efficiënte ademhaling is met als gevolg minder zuurstofopname.

Resultaat

Een dergelijke VO2-max meting geeft informatie, waarmee uitspraken gedaan kunnen worden over belangrijke inspanningsfysiologische waarden, zoals de maximale zuurstofopname (VO2max), het omslagpunt, de verhouding tussen koolhydraten en vetten als brandstof in de energievoorziening en de maximale hartslag. Bovendien kan basis van de testresultaten de individuele trainingszones bepaald worden, die de wielrenner direct kan gebruiken in zijn/haar trainingsprogramma.

Het maximale zuurstofopname vermogen bepaalt hoeveel zuurstof iemand tijdens maximale inspanning kan benutten. Met die zuurstof worden vetten en suikers in de spieren verbrandt. Hoe hoger dit getal hoe beter de zuurstofvoorziening naar de spieren is. De hoogte van deze waarde kan een uitspraak doen over het talent dat iemand heeft voor het leveren van duurinspanningen.

Maar een hoge VO2-max is geen garantie op succes en andersom een relatief lage VO2-max wil niet zeggen dat een podiumplaats kan worden vergeten. De prestaties van een renner hangen ook af van – deels ook onbekende – andere factoren.

Loopanalyse

FMS